Erno Mijland en Herm Kisjes schrijven en spreken over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond omgaan met gamen.

18 december 2009

Grenzen stellen bij gamende jongeren is moeilijk

"Ga met jongeren in gesprek over onderwerpen als gaming en internetten." Dat zegt minister Rouvoet in een reactie op de uitkomst van een onderzoek, dat bureau Marketresponse uitvoerde in opdracht van het ministerie voor Jeugd en Gezin. Het onderzoek gaat in op de vraag hoe ouders omgaan met grenzen stellen, handhaven en controleren in de opvoeding van pubers.

Gaming is een van de thema's in het onderzoek onder 970 ouders. 24% van de respondenten uit het onderzoek geeft aan onvoldoende of geen kennis te hebben van het gamen. Dat maakt het opvoeden moeilijk. 13% zegt dan ook het lastig te vinden om consequent te zijn en om te controleren of zoon of dochter zich aan de afspraken over gamegedrag houdt. De onderzoekers hebben een samenhang gevonden tussen enerzijds kennis van het onderwerp en anderzijds het belang van grenzen stellen. Voor gaming geldt dat de onbekendheid relatief groot is; tegelijkertijd hechten ouders relatief weinig belang aan grenzen stellen rond gamegedrag. Ouders die veel weten over alcoholgebruik of roken vinden het gemakkelijker hier grenzen bij te stellen.

In een reactie nuanceert Justine Pardoen van Stichting Mijn Kind Online en Ouders Online de uitkomsten van het onderzoek: "Ik denk dat er iets anders aan de hand is. Met drugs, alcohol en roken is de boodschap duidelijk en simpel: ‘niet doen’, en je kunt dat goed uitleggen ook. Met seks is dat al moeilijker: ‘niet doen’ is maar een deel van het verhaal. En met gamen en internetten ligt dat helemaal anders. Dat is immers grotendeels ‘spel’ en ‘communiceren’."

Lees de samenvatting van het onderzoek (pdf).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten